Adam – policysamordnare på riksdagskansliet

Jag hoppas att fler ska vilja läsa filosofi och förstå vad det är och inte är."


Adam Matheny började sin tid på universitetet med att läsa fristående kurser i praktisk och teoretisk filosofi och byggde sedan vidare med andra ämnen. Nu jobbar han som policysamordnare inom Centerpartiet, på riksdagskansliet i Stockholm.

Hur och när väcktes ditt intresse för filosofi? 
Jag kan nog inte säga ett specifikt tillfälle när det väcktes. Intresset för politik och filosofi har gått hand i hand för mig. Jag läste liberala filosofiska klassiker på egen hand på gymnasiet och ville förstå diskussionerna bakom politiken. Det var mycket roligare än att bara titta på nationalekonomiska grafer. 

Varför valde du att läsa filosofi och hur såg vägen till examen ut?
Jag var så intresserad av ämnet och ville förkovra mig. Det var frågorna som filosofin ställer som jag tyckte var mest intressanta. Jag började läsa praktisk filosofi för den politiska filosofin och moralfilosofin lockade mig mest. Sedan fortsatte jag att läsa teoretisk filosofi. Jag läste grundkursen och fortsättningskursen i teoretisk filosofi och praktisk filosofi upp till kandidatnivå.  

Hade PPE-programmet (Kandidatprogrammet i praktisk filosofi, politik och ekonomi) funnits när jag började hade jag valt det, men då fanns det bara fristående kurser. Efter filosofin läste jag statsvetenskap och kombinerade det med kurserna i filosofi i en kandidatexamen. Efter studierna i Lund tog jag en master i international affairs i Washington, D.C.

Vad var det bästa med filosofistudierna?
Det bästa var själva innehållet, att det var så intressanta ämnen, men också det genuina engagemanget från lärarna. Jag uppskattade de små grupperna, att på ett seminarium kunna sitta max 20 studenter i en grupp och diskutera. Att få den kontakten med lärarna, det är en otrolig lyx som man inte får om man läser ekonomi eller något annat ämne med fler studenter. Det är ju inte så många som är intresserade av filosofi så det var också jättekul att träffa andra som är nördiga på samma sätt.

Hur såg vägen ut till det jobb du har idag? 
När jag flyttade hem från Washington efter masterstudierna där började jag jobba på amerikanska ambassaden (Adam är både svensk och amerikansk medborgare). Där stannade jag i fem år, sedan blev suget större efter att vara med och påverka politiken, inte bara förklara den. Det ledde till ett politiskt engagemang i Centerpartiet och sedan vidare till jobbet som policysamordnare där jag jobbar med politikutveckling.

Hur ser en vanlig dag på ditt jobb ut?
Jag jobbar tillsammans med mina kollegor med att förstå stora samhällsproblem och försöka komma på lösningar på dem. Vi jobbar också med kommunikation för att förklara varför frågorna är viktiga. Jag läser mycket rapporter, pratar med experter som kan frågorna, och med mina kollegor. 

Vad har du haft för nytta av filosofistudierna i ditt yrke? Vad tror du andra kan ha för nytta av att läsa filosofi?
När man läser filosofi får man en förmåga att sätta sig in i väldigt komplexa samhällsproblem, bryta ner frågorna och förstå dem, och bygga sina argument själv. Den kunskapen har man nytta av oavsett vad man jobbar med, men särskilt inom politiken där något sällan är objektivt rätt eller fel. Kritiskt tänkande har man jättestor nytta av inom många yrken. Behärskar man argumentationsanalys och moral- och värdefilosofi blir man trygg i att kunna diskutera värdefrågor. Som liberal tänker jag ofta moralfilosofiskt – har jag verkligen rätt att göra det här och vilka konsekvenser får det om jag gör det? Inom kunskapsteorin i teoretisk filosofi ställs frågan ”Kan jag verkligen veta det här säkert?” Det vore bra om fler hade den självdistansen.

Har du några råd till en blivande student?
Hade jag läst filosofi idag skulle jag ha sökt upp lärarna mycket mer och ställt fler frågor om ämnet. Lärarna är en stor resurs så ta tillvara deras kompetens så mycket som möjligt. När man är ung och ny vill man inte vara jobbig och ta upp för mycket av lärarnas tid, men var inte rädd för att ta kontakt. Lärarna vill ju hjälpa, de tycker det är kul om någon vill förkovra sig lite extra. Inom filosofin är det möjligt att få den kontakten, vilket det inte är på samma sätt om man läser till exempel statsvetenskap eller nationalekonomi med mycket större studentgrupper. Be om att ta en lunch med en lärare!

Vad har du för planer för framtiden?
Jag trivs väldigt bra på mitt nuvarande jobb men har inte uteslutit att söka en doktorandtjänst någon gång i framtiden. Det vore underbart att få sitta några år och verkligen fördjupa mig i något av de samhällsproblem jag jobbar med nu. 

Intervjun genomfördes 2023, uppdaterades 2024

Adam Matheny. Foto.

Namn: Adam Matheny

Utbildning: har läst fristående kurser i praktisk och teoretisk filosofi, samt i statsvetenskap. Kandidatexamen i praktisk filosofi och statsvetenskap från Lunds universitet. Masterexamen i International Affairs från George Washington University i Washington, D.C.

Nuvarande arbete: policysamordnare inom Centerpartiet, på riksdagskansliet i Stockholm.

Läs mer om fristående kurser i praktisk och teoretisk filosofi

Sidansvarig: anna.ostbergfil.luse | 2024-03-18