Det har blivit okej att visa upp sin njutning

Publicerad den 31 maj 2017

Wlodek Rabinowicz, professor i praktisk filosofi vid Filosofiska institutionen, intervjuas om njutning i Sydsvenskans serie Inpå livet.

Sydsvenskans David Helander skriver att det aldrig har varit lättare att njuta än nu. Resorna blir billigare. Recept på god mat finns ett klick bort. Och den gamla moralen är död - det har blivit okej att unna sig. Att förbereda sig för en semester kan vara nästan lika njutbart som att faktiskt befinna sig där, menar Wlodek Rabinowicz, professor i praktisk filosofi vid Lunds universitet.

- När jag var liten agerade jag inte som man brukar när det var fråga om godis, berättar han. Jag ville gärna vänta innan jag åt det och tänka på hur gott det skulle komma att smaka. Och det var njutning i sig. Tanken på att få njuta ger njutning i väntan på njutning.

Problemet uppstår snarare när vi anstränger oss för att njuta. Då finns en risk att själva njutningen försvinner. Det här kallas för njutningens paradox.

- Är vi väldigt angelägna om att njuta kan det förhindra att vi uppnår målet, förklarar Wlodek Rabinowicz. Det blir kontraproduktivt. Det kan vara problematiskt att leva ett liv helt inriktat på njutning. Du kan läsa hela texten i <link https: www.sydsvenskan.se psykoanalytiker-manniskan-ar-inte-byggd-for-nagot-paradisiskt>Sydsvenskan eller via databasen <link http: web.retriever-info.com services archive>Retriever (båda sätten kräver inloggning).