
Därför är vissa fåglar lika smarta som däggdjur
Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap, intervjuas i SVT Nyheter om ny forskning som visar att fåglars nervbanor har en liknande struktur som hos oss däggdjur. Det gör att fåglar kan ha…

Mathias Osvath ny ledamot i Sveriges unga akademi
Kognitionsvetaren Mathias Osvath väljs tillsammans med sju andra nya ledamöter från andra lärosäten in i Sveriges unga akademi. Den unga akademin är en tvärvetenskaplig akademi där några av de bästa…

IgNobelpriset för heliumpratande alligator
Årets IgNobelpris i akustik går till bland andra Stephan Reber, verksam i forskargruppen för kognitiv zoologi vid Lunds universitet. Han får priset för att tillsammans med kollegor ha stängt in en…

Peter Gärdenfors i Filosofiska rummet
Kognitionsvetaren och filosofen Peter Gärdenfors medverkade i Filosofiska rummet i P1 och samtalade om att tänka konkret och abstrakt med författaren och akademiledamoten Anne Swärd.

Har djur humor? Och vem är smartast – egentligen?
Mathias Osvath medverkar i samtalsserien Humorkunskap. För fjärde året i rad möts forskare och komiker i den populära populärvetenskapliga samtalsserien, en del av Lund Comedy Festival.

Se inspelningarna av förra årets Pufendorf-föreläsningar av Susan R. Wolf
Susan R. Wolf besökte Lund i maj 2019 och höll tre föreläsningar på temat "Responsibility for Humans".

Projektet Asylrättens kärna bidrog till ökad rättskvalitet med 40 procent
Medarbetare från Filosofiska institutionen medverkade 2018-2019 i projektet Asylrättens kärna. Projektet hade målsättningen att förbättra den rättsliga kvaliteten i Migrationsverkets asylutredningar…

Humanistiskt robotlabb öppnar upp för andra fakulteter
Förhoppningar om att robotar ska kunna hjälpa till i skolan, vården och serviceyrken har gjort att universitetet satsar på Cognitive Robotics Lab som forskningsinfrastruktur. Labbet ska ge fler inom…

Bebisar märker när du härmar dem – och de gillar det
Sex månader gamla spädbarn verkar förstå när vuxna härmar dem och upplever den som härmar dem som mer vänligt inställd, enligt en ny studie från Lunds universitet. Barnen tittade längre på och log mer…

Vad är formativ bedömning?
Det senaste avsnittet av podden Mycket hjärna handlar om formativ bedömning. Vad är formativ bedömning, och hur kan det användas i skolan?

Pufendorf-föreläsningarna flyttas till nästa vår
Thomas Metzinger, som skulle hållit årets Pufendorfföreläsningar kommer istället till Lund 24-27 maj 2021.

Henrik Andersson om etiska frågeställningar i Corona-krisen
Just nu står vården inför svåra beslut och läkare över hela världen måste välja vems liv som ska räddas. Hur kommer man fram till vilka faktorer som det är relevant att ta hänsyn till? Och går det att…

Tre Pufendorf-teman beviljas medel
Forskare från Filosofiska institutionen medverkar i tre av de tvärvetenskapliga forskningsteman som Pufendorf-institutet i år beviljat medel till.